Właściwości lecznicze

orzech czarny-ekstrakt

W lecznictwie wykorzystywane są: łupiny, liście i jądra orzecha. Mają właściwości przeciwrobacze, antyseptyczne oraz ściągające. Od wieków używano w Europie orzecha czarnego z powodu problemów skórnych i zaparć. Natomiast rdzenni Amerykanie stosowali go jako środka przeczyszczającego. Podczas wojny secesyjnej był to lek na biegunkę i czerwonkę. Dawniej używany był także w leczeniu kiły, żylaków, gruźlicy, przewlekłych infekcji jelit i narządów moczowo-płciowych. Orzech czarny jest źródłem witamin i składników mineralnych.

Wytwarza się różne wyciągi z liści i łupin. Wysuszonych liści używa się także do produkcji herbat (np. w 1 gramowych torebkach) na dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Jednak najwięcej właściwości leczniczych zawierają świeże liście i łupiny.

Napar z liści i łupin powinien mieć odpowiednią barwę w zależności od użytych proporcji (świadczy to o odpowiednim terminie zbioru: zbyt czarny- liście i łupiny mogą być zebrane zbyt późno). Brązowy barwnik w zielonej łupinie orzecha zawiera jod organiczny, który działa antyseptycznie i gojące.

Liście i łupiny orzecha można wykorzystać również do wytwarzania domowych nalewek. Orzechy razem z łupiną zbiera się gdy są niedojrzałe i dają się całe pokroić. Liście natomiast muszą być zebrane po kilku dniach słonecznej pogody, najlepsze do zbioru są godziny popołudniowe. Należy zalać alkoholem świeże liście (nie siekane, tylko w całości). Po czym liście powoli oddają swój kolor: od jasnozielonego na początku do brązowej na końcu. Do smaku dodaje się często trochę naturalnego miodu pszczelego.

Orzech czarny jest dużym źródłem witamin i składników mineralnych. Stosowany w większych dawkach zawiera silnie antyseptycznie jod organiczny oraz mangan, potrzebny do funkcjonowania nerwów, chrząstki oraz mózgu. Zawarty w orzechach magnez pomaga zapobiegać próchnicy zębów, zwiększa odporność oraz pobudza gruczoły wewnątrzwydzielnicze i wątrobę. Jest również bogatym źródłem: krzemu, selenu, potasu, witaminy B15 (kwasu pangamowego), żelaza, sodu, fosforu, chloru, witaminy B1 (tiaminy), B2 (rybo-flawiny), B3 (niacyny), B6 (pirydoksyny), witaminy A, witaminy C (kwasu askorbinowego) i witaminy P (bioflawonoidów). Jądro orzecha zjadane na surowo pomaga zapobiegać stwardnieniu tętnic.